Category Archives: Tanzania

Vrijdag 3 mei: Die hp -_-

Bro. Venace geeft mij zijn computer. Er is iets mis mee. “Hij word heel warm en de batterij gaat niet lang mee. Een week geleden was het veel beter”. Hij vraagt mij hoelang ik er mee bezig ga zijn. Met een uitleg zoals die kan ik dat helemaal niet weten. Het probleem kan een simpele virus tot een serieus hardware probleem zijn. Gelukkig heeft hij backups genomen dus mag ik hem zolang houden als nodig.

Je moet weten dat dit net dezelfde computer is als een klasgenoot van mij heeft (had). Dat model van hp staat ervoor bekend om ZEER warm te worden zonder reden. Veel hoop op een deftige oplossing heb ik niet echt…

Ik begin met eens naar de power-settings te kijken. Die staan op een of ander automatisch-super-fancy-super-nutteloos hp-recommended powerplan. Maw: hp heeft een programma gemaakt om een functionaliteit die standaard in Windows zit over te nemen. Het programma van hp doet dat natuurlijk veel minder goed dan dat Windows dat doet + het is een extra programma dat constant draait dus dat verbruikt meer stroom. Ik zet het programma uit en zet het powerplan op de Windows standaard “energiebesparing”. Ik zet ook dat de processor maar op 60% moet draaien. Je hebt bijlange niet zoveel kracht nodig voor facebook en mails… Opeens verbruikt de computer veel minder en word hij niet meer warm. Goed begin dus!

De ventilator maakt echter een zeer raar geluid, dus ik doe hem eens open. Moeilijker gezegd dan gedaan. HP probeerde met het design van de laptop Apple na te doen waardoor de computer even moeilijk is om open te doen als een Apple. Na een hele tijd prutsen zit ik eindelijk aan de compleet ondergestofte ventilator. Ontstoffen + nieuwe koelpasta op de processor en het beestje zoemt weer zoals een pasgeboren babymugje.

Na nog wat nutteloze programma’s (bloathware) van de pc te halen geef ik hem terug aan Bro. Venace. Twee dagen later laat hij mij weten dat de computer beter dan ooit tevoren draait en dat ik zeer wel bedankt ben. A job well done!

 

PS: Wat laptopfabrikanten toch hebben met power-settings, ik weet het niet. Sinds Windows 7 zijn de standaardinstellingen super goed maar toch maken laptopfabrikanten hun eigen, slechter, programma om die instellingen te tweaken. De programma’s zien er meestal cooler uit maar je laptop gaat minder lang mee op batterij… Ik heb tot op heden nog geen programma tegengekomen dat het energiebeheer beter doet dan Windows zelf. Jij wel? Laat het mij zeker weten!

Je betaalt mensen om een programma te maken dat nutteloos is. Dat programma zorgt er voor dat de laptop slechter werkt, dus mensen denken dat de laptop slechter is. Je verliest hier toch dubbel aan? Meer uitgaven aan programmeurs en minder inkomsten van mensen die je laptop kopen. Waarom blijf je het dan doen?

Donderdag 2 mei: Toch hoop

Vandaag weer een hele dag in de brolcontainer gezeten gewapend met een scherm en een toetsenbord. Alle containers op de hoop-hoop aflopen en kijken waarvan de bios nog opstart.

Er is maar één stopcontact aanwezig, maar ik heb er 2 nodig. Een van de jongens van Maendeleo komt aandraven met een verdeelstekker. Een nieuw design van stekker blijkbaar maar kom, ik klaag niet.
image

Na een hele dag testen vind ik 6 computers waarvan de bios nog werkt. Een daarvan heeft zelfs een werkende windows 2000 installatie!
image

Ik bedank de jongen van maendeleo door een echte britse stekker op zijn verdeelstekker te solderen en vertrek content naar huis. ‘s avonds kijken we met zen allen “Brother Bear”. Iedereen heeft die film gezien als kind, behalve ik. Ik was te druk bezig met in een boom te kruipen ofzo..

Woensdag 1 mei: geen hoop

Nu er 5 man weg is, zijn er 3 kamers vrij. Tijd om eens van kamer te veranderen. Ik ben het beu om iedere morgen om 7 uur wakker te worden door de broeders die in de kamer ernaast zitten te ontbijten. ‘s avonds kan ik ook amper in slaap geraken want de kamer koelt langs geen kanten af. Doordat de kamer tussen 2 kamers ligt komt er niets van frisse wind binnen…

Mijn nieuwe kamer is nogal een upgrade! Een hemelbed met echte lattenbodem, een raam (gat met muggengaas) naar buiten, en heel de kamer voor mij alleen!

Na de verhuis en het vreugdedansje in mijn kamer vertrek ik naar het newman. Tijd om de hoop-hoop te doorzoeken achter computers die nog werken. We nemen 5 computers mee naar ons lokaal en beginnen er aan. Na een hele dag prutsen hebben we 5 computers die nog steeds niet werken. -_- Hopelijk hebben we morgen meer success…

Vandaag is er ook een trader langsgekomen om te kijken naar het computermateriaal dat we niet meer moeten hebben. Misschien kunnen we het nog verkopen zodat we een klein budget hebben om wat extra stukken te kopen. Hij is geïnteresseerd in de muizen en toetsenborden, maar hij wil nog eens een gesprek hebben over de prijs.

Dinsdag 30 april: Hopen

We zitten mooi op planning. Het is tijd om de brolcontainer uit te kuisen om te kijken of we enkele computers kunnne recupureren. Alle computers die we kunnen vermaken gaan naar Newman College om daar een deftige computerklas te maken.

We beginnen met alle complete brol weg te gooien. Gewapend met een stekker, een stopcontact en een scroevendraaier doen we de container open. Eén voor een halen we de computers er uit en kijken we of ze nog aan gaan. Eerst testen we de voeding, dan kijken we of de harde schijf draait en of de cdrom/dvd speler nog open gaat. Ook smijten we alle computers weg die echt te oud zijn (zoals een computer die nog een printer heeft ipv een scherm).

De computers die niet meer aan gaan halen we volledig uit elkaar. Alles wat wel nog werkt halen we er uit en daarna leggen we het lege skelet op de “geen-hoop-hoop”. Alles wat nog te redden valt leggen we op de “hoop-hoop”.

image

image

Terwijl ik de computers uit de container haal kom ik opeens op een computer vol gescheurd papier en kapotte plastiekzakken. Ik krijg wat argwaan en pak een stokje om er wat in te porren. Meneer de hele dikke muis komt vermoeid uit zijn nest en kijkt mij slaperig aan. Meneer de hele dikke muis werpt mij een blik van “wat komt gij hier doen” en hobbelt zo rustig als dat ge nog nooit een muis hebt zien hobbelen verder de container in. Met de computer van meneer de hele dikke muis kunnen we nietveel doen aangezien hij de computer heeft gebruikt als persoonlijke tandvijl.

Na een dag werken hebben kunnen we de helft van de computers op de “geen-hoop-hoop” leggen . Morgen kunnen we beginnen met de computers van de hoop-hoop te fixen.  We gaan naar het centrum om te vragen of er iemand geïnteresseerd is om oude/kapotte computers op te kopen. Na lang zoeken vinden we toch iemand die eens wil komen kijken. Een goed gebouwde Tanzaniaan met een bompa-klaksken geeft mij zijn nummer en wil morgen eens langskomen.

Maandag 29 april: Afscheid

Nog steeds geen internet op Newman. Edison heeft nog steeds niet betaalt. Dan werk ik maar verder aan mijn stageverslag, maar dat is ook niet simpel, zonder internet. Zeker aangezien ik word nog moet installeren en hij daarvoor dingen moet downloaden…

Vandaag zijn Maarten en Sara vertrokken. Het was een emotioneel afscheid met enkele traantjes en knuffels tussen de vrouwen en stoere bro-hugs tussen de mannen. Morgen vertrekken Didi, Amber en Stien, dan blijven we hier maar over met Ben, Betul, Jeroen, Kaat en Maxime. Maar veel tijd om daar aan te wennen krijgen ik niet want over een weekenhalf vertrekt Jeroen samen met Kaat en Maxime om een weekje Tanzania rond te reizen. Een week later is het dan ook mijn beurt om gedag te zeggen. Ik ga dan Kaat, Maxime en Jeroen gaan opzoeken in zanzibar. De meisjes vertrekken enkele dagen later al naar België maar ik blijf nog een week met Jeroen in Dar es Salaam om aan ons stageverslag te werken en (hopelijk) enkele bedrijfsbezoeken te doen.

Iedereen zien vertrekken naar huis doet wel iets met u, zeker als je zelf hier nog bijna een maand zit… Maar kom, ik amuzeer mij hier, ik doe mijn werk graag, het eten is lekker, dus ik zie het nog goed zitten. :)

Excuses

Het internet is hier al een week super slecht. In het newman ligt het gewoon uit en in aqua lodge gaat het zo traag dat je geen webpagina kan laden.

Ik heb gehoord dat het internet in het newman terug werkt sinds deze avond. Is dat zo dan kan je morgen enkele blogposts verwachten.

Dinsdag 23 april: Je bent hip, en cool..

Deze ochtend gaan we de leerkrachten leren werken met het NISS, Newman Information Sharing System. Onze implementatie van moodle. Wanneer we aankomen op het Newman merk ik dat ik mijn harde schijven vergeten ben in Aqua Lodge 5 minuten later merkt Jeroen dat hij een switch uit aqua lodge nodig heeft. Nog eens 5 minuten later zit ik achterop een pickey pickey die naar aqua lodge racet achter ons gerief.

Terwijl we de projector aan het opzetten zijn komt de bib-guy bij mij. Hij vraagt of ik een extra veld wil maken in het bibprogramma waarin hij kan ingeven in welke rij het boek staat. Ik vind dat fantastisch nieuws: Dat wil zeggen dat hij er mee gewerkt heeft en zin heeft om er nog mee te werken. Ik voeg het extra veld toe en de bib-guy is zeer content.

De voorstelling loopt ook zeer goed. De leerkrachten snappen hoe het werkt en zijn er content van dus wij zijn ook content. :)

Namiddag: een kapotte usb-stick dissecteren en tevergeefs proberen te vermaken. Nkora zijn computer configureren en vloeken op een dell die Jens meegebracht heeft.

‘s avonds doe ik mijn was bij het meer. Water haal je uit het meer en je laat je kleren drogen op het strand. Paradise. Ben komt mij vergezellen. Logischerwijze begint er weer een zeer interessant gesprek. Hij vertelt dat hij eigenlijk veel coolere en fundamentelere dingen onderzoekt dan enkel het effect van global warming op het meer. Hij kadert echter alles wat hij doet in het groter geheel van global warming omdat dat een thema is dat aanslaat. Voor het echte fundamentele nerd-onderzoek is het zeer moeilijk om geld en steun te krijgen. Heb je het over “global warming” dan staan mensen te springen om jou te sponsoren.

Een van de meer fundamentele delen is een zeer theoretisch onderzoek over biologische systemen. Je heb 2 soorten organismen in een systeem: De producenten en de consumenten. De producenten maken zuurstof en organisch materiaal (bv: een boom). De consumenten verbruiken zuurstof en organisch materiaal (bv: een mens). De consumenten kunnen niet leven zonder producenten. Daarom zijn er in de meeste systemen meer producenten dan consumenten. Tot op vandaag zijn er nog geen systemen bekend waar er meer consumenten zijn dan producenten. Ben wil daar verandering in brengen. Er zijn tekenen die er op wijzen dat er in Kigoma bay meer consumenten zijn. Ben wil ahv het zuurstofgehalte in het water bewijzen dat het hier wel degelijk zo is.

Zuurstof word overdag geproduceerd door oa algen in het water. Het zuurstofgehalte stijgt dus. ‘S nachts is er echter geen zonlicht, en om zuurstof te maken heb je zonlicht nodig. Maar vissen ademen ook ‘s nachts, waardoor het zuurstof daalt. Ahv de zuurstof kan je dus aantonen dat er meer producenten dan consumenten zijn. Word er s’ nachts meer zuurstof verbruikt dan er overdag aangemaakt word, dan zijn er meer consumenten.

Natuurlijk is het bijlange niet zo simpel als mijn uitleg doet vermoeden. Er zijn nog veel andere factoren die het zuurstofgehalte beinvloeden zoals bv de temperatuur van het water. Om te vinden welk deel van de zuurstof van organismen komt moet Ben een model maken dat rekening houd met alle beïnvloedende factoren. Veel werk en niet simpel…

Toen ik Ben het eerst vroeg wat hij hier deed zei hij “reseach about the influence of climate change on the lake”. Ik had toen helemaal niet verwacht dat hij zich met zo’n cool en interessant onderzoek zou bezighouden. Hij vertelt dat hij dat reclamezinneke zegt “because most people don’t care about the oxygen in the water”. Of “hoe een mens zichzelf wegcijfert om toegankelijker te zijn”

PS: Een systeem met meer consumenten dan producenten kan wel degelijk niet blijven bestaan op zichzelf. Er moet altijd een input zijn vanuit een ander systeem. Hier zou dat komen doordat er veel organisch materiaal in het meer spoelt tijdens het regenseizoen.

Maandag 22 april

Problemen met de backup van Nkora zijn laptop. Voor een of andere reden zat er een recursie in de mappen op zijn schijf. Map A zit in map B maar in map B zit map A terug. Dat wil zeggen dat je oneindig lang kan doorklikken naar de volgende map: A>B>A>B>A. Dat wil ook zeggen dat als je een backup neemt, hij oneindig lang blijft door doen… Ik ga dan eens in de computerklas gaan kijken en ik spreek af met de computerleerkracht om de computers eens een grondige kuisbeurt te geven.

In de namiddag komt Nkora om met mij te overlopen welke programma’s en instellingen er moeten behouden blijven. Geen moeilijken vent, moest het van hem afhangen geef ik zijn computer leeg terug. :) Geen probleem, dan kan ik direct beginnen met de herinstallatie.

Vrijdag 19 april: Bibliotheek in access

Ik begin de dag met de computer voor in de bibliotheek af te werken. Ik zet er het bibliotheek applicatie op en installeer hem in de bibliotheek. Samen met de Bib-guy overloop ik alle functies. Hoe voeg je een boek toe, Hoe leen je een boek uit, waar zie je een overzicht van alle uitleningen. Het lukt hem allemaal zeer goed dus ik ben content.

We komen van dit:

oldlib

En dat hebben we gepimpt tot dit:

Lib2

Ziet er een beetje gemakkelijker uit, niet? :) Voor de mensen die geïnteresseerd zijn heb ik de bibliotheek op dropbox gezet (Licentie: WTFPL). Om het te openen in developer modus; druk op shift terwijl access aan het openen is. Heb je suggesties of zitten er fouten in,, laat maar horen, ik pas het met plezier aan.

In de namiddag werk ik aan mijn blog en mijn stageverslag.

 

 

PS: Raring Ringtail.
Nog en weekje! Hopelijk gaat het internet tegen dan snel genoeg om het te kunnen downloaden…

Dinsdag woensdag donderdag 16-17-18 April: Computers repareren

3 dagen lang door mekaar aan 5 computers gewerkt. Ik zet het in één post om het wat overzichtelijker te houden…

Iedere morgen hetzelfde vettige ontbijt, ik ben het beu. Vandaag ga ik gaan ontbijten in het Lake Tanganica hotel, een van de sjiekste hotels in de buurt. 6 euro voor een all you can eat ontbijtbuffet, en het is het waard! Super lekkere watermeloen, mango en ananas. Echte zoete pannekoeken en iets dat moet trekken op echte wentelteefjes. Cornflakes, thee, chocomelk, geroosterd brood, gekookt eitje,.. Int kort: ik eet mij kapot.

De computer waar ik gisterennamiddag mee bezig was staat boordevol met virussen. Ik start hem op in veilige modus en laat de antivirus lopen voor enkele uurtjes. Als hij bijna klaar is valt te stroom (en dus ook de computer uit). Typisch… Nog eens 2 uur wachten tot de antivirus klaar is.

Ik begin dan maar aan een stokoud laptopke te prutsen terwijl de antivirus loopt. De batterij is kapot en de adapter geeft slecht contact, maar dat is het probleem niet. Windows start niet op… Ik wil de gegevens backuppen via knoppix maar dat lukt niet. De GUI wil niet opstarten en vanuit runlevel 2 is het onmogelijk om ntfs-partities te mounten door een of andere bug.

Uitendelijk lukt het mij toch om windows werkende te krijgen: Ik start hem op in safe modus, ctrl-alt-delete, explorer.exe uitvoeren in taakbeheer en mijn desktop verschijnt. De computer werkt nog goed genoeg om zijn bestanden te backuppen en dan valt hij weer uit. Nu ik de bestanden heb gaat het snel: Windows installeren, programmas installeren en laptop teruggeven.

De witte bak heeft geen gebruikersaccount meer. Gemakkelijke oplossing: nieuwe gebruiker aanmaken, bestanden overzetten en klaar! of toch niet? op het bureaublad staat het bestand “new report”, een visual basic script, een virus dus. Gelukkig vind Microsoft Security Essentials de virus zonder problemen.

Dan de computer van Julius. Windows herinstalleren op een computer zonder dvd drive en zonder usb-boot support… Ik steek er dus de dvd-drive van de brolcontainer in. Windows installeren, alle programma’s installeren… Redelijk basic.

De computer vanuit de computer-guy: Hij start op maar geeft geen beeld. Ik probeer het met enkele videokaarten uit de brolcontainer, maar geen succes. Ik vrees dat ik er niet veel anders aan kan doen…

Avondmenu donderdagavond: Geitenvlees met gekookte maniok. Deze keer is de maniok in stukjes gesneden en daarna gebakken. Zeer lekker! Er zit nog veel been met merg bij het geitenvlees. Als je daar de maniok in dopt… Mmmm…