Monthly Archives: May 2013

Vrijdag 3 mei: Die hp -_-

Bro. Venace geeft mij zijn computer. Er is iets mis mee. “Hij word heel warm en de batterij gaat niet lang mee. Een week geleden was het veel beter”. Hij vraagt mij hoelang ik er mee bezig ga zijn. Met een uitleg zoals die kan ik dat helemaal niet weten. Het probleem kan een simpele virus tot een serieus hardware probleem zijn. Gelukkig heeft hij backups genomen dus mag ik hem zolang houden als nodig.

Je moet weten dat dit net dezelfde computer is als een klasgenoot van mij heeft (had). Dat model van hp staat ervoor bekend om ZEER warm te worden zonder reden. Veel hoop op een deftige oplossing heb ik niet echt…

Ik begin met eens naar de power-settings te kijken. Die staan op een of ander automatisch-super-fancy-super-nutteloos hp-recommended powerplan. Maw: hp heeft een programma gemaakt om een functionaliteit die standaard in Windows zit over te nemen. Het programma van hp doet dat natuurlijk veel minder goed dan dat Windows dat doet + het is een extra programma dat constant draait dus dat verbruikt meer stroom. Ik zet het programma uit en zet het powerplan op de Windows standaard “energiebesparing”. Ik zet ook dat de processor maar op 60% moet draaien. Je hebt bijlange niet zoveel kracht nodig voor facebook en mails… Opeens verbruikt de computer veel minder en word hij niet meer warm. Goed begin dus!

De ventilator maakt echter een zeer raar geluid, dus ik doe hem eens open. Moeilijker gezegd dan gedaan. HP probeerde met het design van de laptop Apple na te doen waardoor de computer even moeilijk is om open te doen als een Apple. Na een hele tijd prutsen zit ik eindelijk aan de compleet ondergestofte ventilator. Ontstoffen + nieuwe koelpasta op de processor en het beestje zoemt weer zoals een pasgeboren babymugje.

Na nog wat nutteloze programma’s (bloathware) van de pc te halen geef ik hem terug aan Bro. Venace. Twee dagen later laat hij mij weten dat de computer beter dan ooit tevoren draait en dat ik zeer wel bedankt ben. A job well done!

 

PS: Wat laptopfabrikanten toch hebben met power-settings, ik weet het niet. Sinds Windows 7 zijn de standaardinstellingen super goed maar toch maken laptopfabrikanten hun eigen, slechter, programma om die instellingen te tweaken. De programma’s zien er meestal cooler uit maar je laptop gaat minder lang mee op batterij… Ik heb tot op heden nog geen programma tegengekomen dat het energiebeheer beter doet dan Windows zelf. Jij wel? Laat het mij zeker weten!

Je betaalt mensen om een programma te maken dat nutteloos is. Dat programma zorgt er voor dat de laptop slechter werkt, dus mensen denken dat de laptop slechter is. Je verliest hier toch dubbel aan? Meer uitgaven aan programmeurs en minder inkomsten van mensen die je laptop kopen. Waarom blijf je het dan doen?

Donderdag 2 mei: Toch hoop

Vandaag weer een hele dag in de brolcontainer gezeten gewapend met een scherm en een toetsenbord. Alle containers op de hoop-hoop aflopen en kijken waarvan de bios nog opstart.

Er is maar één stopcontact aanwezig, maar ik heb er 2 nodig. Een van de jongens van Maendeleo komt aandraven met een verdeelstekker. Een nieuw design van stekker blijkbaar maar kom, ik klaag niet.
image

Na een hele dag testen vind ik 6 computers waarvan de bios nog werkt. Een daarvan heeft zelfs een werkende windows 2000 installatie!
image

Ik bedank de jongen van maendeleo door een echte britse stekker op zijn verdeelstekker te solderen en vertrek content naar huis. ‘s avonds kijken we met zen allen “Brother Bear”. Iedereen heeft die film gezien als kind, behalve ik. Ik was te druk bezig met in een boom te kruipen ofzo..

Woensdag 1 mei: geen hoop

Nu er 5 man weg is, zijn er 3 kamers vrij. Tijd om eens van kamer te veranderen. Ik ben het beu om iedere morgen om 7 uur wakker te worden door de broeders die in de kamer ernaast zitten te ontbijten. ‘s avonds kan ik ook amper in slaap geraken want de kamer koelt langs geen kanten af. Doordat de kamer tussen 2 kamers ligt komt er niets van frisse wind binnen…

Mijn nieuwe kamer is nogal een upgrade! Een hemelbed met echte lattenbodem, een raam (gat met muggengaas) naar buiten, en heel de kamer voor mij alleen!

Na de verhuis en het vreugdedansje in mijn kamer vertrek ik naar het newman. Tijd om de hoop-hoop te doorzoeken achter computers die nog werken. We nemen 5 computers mee naar ons lokaal en beginnen er aan. Na een hele dag prutsen hebben we 5 computers die nog steeds niet werken. -_- Hopelijk hebben we morgen meer success…

Vandaag is er ook een trader langsgekomen om te kijken naar het computermateriaal dat we niet meer moeten hebben. Misschien kunnen we het nog verkopen zodat we een klein budget hebben om wat extra stukken te kopen. Hij is geïnteresseerd in de muizen en toetsenborden, maar hij wil nog eens een gesprek hebben over de prijs.

Dinsdag 30 april: Hopen

We zitten mooi op planning. Het is tijd om de brolcontainer uit te kuisen om te kijken of we enkele computers kunnne recupureren. Alle computers die we kunnen vermaken gaan naar Newman College om daar een deftige computerklas te maken.

We beginnen met alle complete brol weg te gooien. Gewapend met een stekker, een stopcontact en een scroevendraaier doen we de container open. Eén voor een halen we de computers er uit en kijken we of ze nog aan gaan. Eerst testen we de voeding, dan kijken we of de harde schijf draait en of de cdrom/dvd speler nog open gaat. Ook smijten we alle computers weg die echt te oud zijn (zoals een computer die nog een printer heeft ipv een scherm).

De computers die niet meer aan gaan halen we volledig uit elkaar. Alles wat wel nog werkt halen we er uit en daarna leggen we het lege skelet op de “geen-hoop-hoop”. Alles wat nog te redden valt leggen we op de “hoop-hoop”.

image

image

Terwijl ik de computers uit de container haal kom ik opeens op een computer vol gescheurd papier en kapotte plastiekzakken. Ik krijg wat argwaan en pak een stokje om er wat in te porren. Meneer de hele dikke muis komt vermoeid uit zijn nest en kijkt mij slaperig aan. Meneer de hele dikke muis werpt mij een blik van “wat komt gij hier doen” en hobbelt zo rustig als dat ge nog nooit een muis hebt zien hobbelen verder de container in. Met de computer van meneer de hele dikke muis kunnen we nietveel doen aangezien hij de computer heeft gebruikt als persoonlijke tandvijl.

Na een dag werken hebben kunnen we de helft van de computers op de “geen-hoop-hoop” leggen . Morgen kunnen we beginnen met de computers van de hoop-hoop te fixen.  We gaan naar het centrum om te vragen of er iemand geïnteresseerd is om oude/kapotte computers op te kopen. Na lang zoeken vinden we toch iemand die eens wil komen kijken. Een goed gebouwde Tanzaniaan met een bompa-klaksken geeft mij zijn nummer en wil morgen eens langskomen.

Things I did after installing Ubuntu Gnome 13.04

Chapter 1

Things I do after installation

First, I install the ambiance theme because the default gnome theme looks way to  Whity-KDEy-Appely-Fancy-Chromy. I get the feeling I’m standing in the middle of an ice desert, even though I’m in the middle of Africa sweating like a pig…

Then, I remove the menubar because why the hell is it still here? “A waste of space! A waste of space!”

Lastly, I install unity because this gnome-thing is as unstable as a 13-year old girl. Ever seen “The Virgin Suicides”? Yes? Then you know what I mean…

 Chapter 2

Why I still like it

Even though it is far too unstable, even for Ubuntu standards, I really like it. I will try it again in a few months, hoping it will be a little bit more stable. This is why I like it:

I REALLY like the activities panel. I think it is a way better design than the unity launcher. I like how much power the windows-key suddenly has. “want to switch to another window? Press windows!” “want to launch an app? Press windows!”. I also understand and the decision to remove the minimalize buttons because they are mostly used as a less-efficient way to switch between windows.

The hot-corner is the windows-key-master-goto-default-thingy for when you are working with your mouse. There are a lot of times when I’m working on my pc but my hands are not on my keyboard. Throwing my mouse in the left corner to be able to switch windows; it just seems natural to me.

Chapter 3

Advice

There are a few things that have really to change:

First, and most important: stability! stability! stability! I think the problem is with gnome 3.6 itself, because I had exactly the same experience with gnome on fedora. Then you should think about what to do with the “background-program-bar” because in this form, it’s an windows-8-like mess… Try to use dropbox and you’ll know what I mean. When all that is fixed, think about what to do with the menubar, because in this form, it is pretty much useless…

I have been using gnome 3.6. I have no idea if those things are fixed in gnome 3.8. If you know more about those things in gnome 3.8, feel free to let me know! If you have any idea how I can make it more stable, the comment section is at your disposal.

Maandag 29 april: Afscheid

Nog steeds geen internet op Newman. Edison heeft nog steeds niet betaalt. Dan werk ik maar verder aan mijn stageverslag, maar dat is ook niet simpel, zonder internet. Zeker aangezien ik word nog moet installeren en hij daarvoor dingen moet downloaden…

Vandaag zijn Maarten en Sara vertrokken. Het was een emotioneel afscheid met enkele traantjes en knuffels tussen de vrouwen en stoere bro-hugs tussen de mannen. Morgen vertrekken Didi, Amber en Stien, dan blijven we hier maar over met Ben, Betul, Jeroen, Kaat en Maxime. Maar veel tijd om daar aan te wennen krijgen ik niet want over een weekenhalf vertrekt Jeroen samen met Kaat en Maxime om een weekje Tanzania rond te reizen. Een week later is het dan ook mijn beurt om gedag te zeggen. Ik ga dan Kaat, Maxime en Jeroen gaan opzoeken in zanzibar. De meisjes vertrekken enkele dagen later al naar België maar ik blijf nog een week met Jeroen in Dar es Salaam om aan ons stageverslag te werken en (hopelijk) enkele bedrijfsbezoeken te doen.

Iedereen zien vertrekken naar huis doet wel iets met u, zeker als je zelf hier nog bijna een maand zit… Maar kom, ik amuzeer mij hier, ik doe mijn werk graag, het eten is lekker, dus ik zie het nog goed zitten. :)