Merlijn Sebrechts

Merlijn Sebrechts

Meer context bij technologie

Bro. Venace geeft mij zijn computer. Er is iets mis mee. “Hij word heel warm en de batterij gaat niet lang mee. Een week geleden was het veel beter”. Hij vraagt mij hoelang ik er mee bezig ga zijn. Met een uitleg zoals die kan ik dat helemaal niet weten. Het probleem kan een simpele virus tot een serieus hardware probleem zijn. Gelukkig heeft hij backups genomen dus mag ik hem zolang houden als nodig.

Je moet weten dat dit net dezelfde computer is als een klasgenoot van mij heeft (had). Dat model van hp staat ervoor bekend om ZEER warm te worden zonder reden. Veel hoop op een deftige oplossing heb ik niet echt…

Ik begin met eens naar de power-settings te kijken. Die staan op een of ander automatisch-super-fancy-super-nutteloos hp-recommended powerplan. Maw: hp heeft een programma gemaakt om een functionaliteit die standaard in Windows zit over te nemen. Het programma van hp doet dat natuurlijk veel minder goed dan dat Windows dat doet + het is een extra programma dat constant draait dus dat verbruikt meer stroom. Ik zet het programma uit en zet het powerplan op de Windows standaard “energiebesparing”. Ik zet ook dat de processor maar op 60% moet draaien. Je hebt bijlange niet zoveel kracht nodig voor facebook en mails… Opeens verbruikt de computer veel minder en word hij niet meer warm. Goed begin dus!

De ventilator maakt echter een zeer raar geluid, dus ik doe hem eens open. Moeilijker gezegd dan gedaan. HP probeerde met het design van de laptop Apple na te doen waardoor de computer even moeilijk is om open te doen als een Apple. Na een hele tijd prutsen zit ik eindelijk aan de compleet ondergestofte ventilator. Ontstoffen + nieuwe koelpasta op de processor en het beestje zoemt weer zoals een pasgeboren babymugje.

Na nog wat nutteloze programma’s (bloathware) van de pc te halen geef ik hem terug aan Bro. Venace. Twee dagen later laat hij mij weten dat de computer beter dan ooit tevoren draait en dat ik zeer wel bedankt ben. A job well done!

 

PS: Wat laptopfabrikanten toch hebben met power-settings, ik weet het niet. Sinds Windows 7 zijn de standaardinstellingen super goed maar toch maken laptopfabrikanten hun eigen, slechter, programma om die instellingen te tweaken. De programma’s zien er meestal cooler uit maar je laptop gaat minder lang mee op batterij… Ik heb tot op heden nog geen programma tegengekomen dat het energiebeheer beter doet dan Windows zelf. Jij wel? Laat het mij zeker weten!

Je betaalt mensen om een programma te maken dat nutteloos is. Dat programma zorgt er voor dat de laptop slechter werkt, dus mensen denken dat de laptop slechter is. Je verliest hier toch dubbel aan? Meer uitgaven aan programmeurs en minder inkomsten van mensen die je laptop kopen. Waarom blijf je het dan doen?

comments powered by Disqus

Recente berichten

Categorieën

Over Mij

Curious for more? Check out the Dutch part of this blog.