Vrijdag 12 april: chimps in gombe

Plan: 6.40 opstaan, 7.30 vertrekken.
Realiteit: 7.25 opstaan, 7.40 vertrekken.

De wekker op mijn gsm was vastgelopen. Ipv mij rustig wakker te wiegen met een prachtig liedje gaf hij een foutmelding. Een gsm die slimmer is dan de maanlander en hij kan mij niet eens deftig wekken…

De boottocht naar gombe is echt fantastisch. Half indommelen terwijl je het meer tegen de romp hoort klotsen. We passeren enkele vissersdorpen. De vissers drogen de vissen door ze op stellingen te leggen. Langzaamaan zien we het landschap veranderen. Er komen meer en meer bomen bij en alles word groener. Het junglegeluid begint langzaam boven het ronken van de motor te komen.

DSC_0449

DSC_0450

DSC_0453

Nog voor we in Gombe aankomen zien we een groepje apen op het strand. Ze zijn keien aan het eten. Blijkbaar doen ze dat om mineralen binnen te krijgen.

We meren aan en worden verwelkomt door de volledige staf van het Jane Goodall Institute. We betalen inkom (90 dollar) en gaan het park binnen met een gids. Dit is het kleinste nationaal park in Tanzania, 30Km². Maar de inkom is het duurste om bezoekers te weren. Dit doen ze om de chimps te beschermen. Mensen brengen veel te gemakkelijk ziektes over op chimps.

De mensen van het park waren op de hoogte dat ge gingen komen en hadden al “spotters” op pad gezet om de chimps te zoeken. “I have good news and bad news. The good: we know where the chimps are! The bad: They are very far…” Dat wordt dus een uurenhalf stappen met het prachtige zicht op de kustlijn…

DSC_0462

DSC_0460

We zien een groep chimps een boom afbreken. De gids heeft een fantastisch idee: “let’s get closer!”. We lopen de bergen op, de jungle in, achter de chimps aan. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want de chimps verplaatsen zich razendsnel. Tot het begint te regenen. Dan nestelen ze zich allemaal in een boom en wachten ze tot het terug droog word. “They do not like to get wet” laat de gids weten.

DSC_0468

2 uur lang volgen we de chimps tussen de bomen. Dan krijgen we honger. We vragen aan de gids om ons naar het strand te brengen. Na het eten gaan we op stap naar een waterval. Tijdens de tocht vertelt de gids het verhaal van Jane Goodall

DSC_0461

Jane Goodall is een amerikaanse onderzoekster die zeer invloedrijk onderzoek heeft gedaan naar chimps. Ze zette in Gombe een “feeding station” op waar ze de gedragen van chimps onderzocht. Ze kreeg veel kritiek op haar werk oa doordat ze de chimps een naam gaf ipv een nummer. Ook probeerde ze hun gedrag uit te leggen ahv emoties enzo. Het was toen zeer controversieël om te zeggen dat dieren emoties hebben.

Ze vond ook dat chimps zeer agressief zijn. Chimps werden vroeger gezien als veel vredelievender dan de mens, maar Jane observeerde oa vrouwen die baby’s van andere chimps opaten om hun machtspositie te behouden. Ook vond ze dat chimps strategisch in groep konden jagen op andere apen.

Rond 2000 werd haar onderzoek na 30 jaar stopgezet door de overheid om de chimps te redden. Door het vele contact met mensen stierf een groot deel van de chimps aan polio. De rest van de chimps waren zeer lui en afhankelijk van het “feeding station”. Gombe werd nationaal park, de mensen moesten er uit wegtrekken en de chimps werden (min of meer) met rust gelaten. Nu, 13 jaar later, is de populatie terug sterk aan het stijgen.
Het Jane Goodall Institute is nog steeds aanwezig in het park, maar veel minder “intrusive” dan 13 jaar geleden. De feeding stations worden niet meer gebruikt en het mens-chimp contact word zo klein mogelijk gehouden.

One thought on “Vrijdag 12 april: chimps in gombe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *